EL SISTEMA SOLAR

Institut de Ciències de l'Educació. Universitat de Girona. Seminari Programari Educatiu Obert.

Albert Casabó, Carme Roca, Marisa Roca i Ricard Roca


 

SUMARI

INTRODUCCIÓ

PLANETES_INTERIORS

PLANETES_EXTERIORS

UNIVERS

MERCURI

JÚPITER

LES_ESTRELLES

VENUS

SATURN

EL_SOL

EL_SISTEMA_SOLAR

ELS_PLANETES

LA_TERRA

MÉS_SOBRE_LA_TERRA

LA_LLUNA

URÀ

DITES_I_FRASES_FETES

MART

NEPTÚ

BIBLIOGRAFIA 

 LINKS

PLUTÓ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INTRODUCCIÓ

En el Seminari Programari Educatiu Obert cada principi de curs es seleccionen els temes que serveixen de guia per a preparar activitats Clic. Es procura cercar sempre temes que encara no hagin estat treballats.

Ja el curs passat va sortir com a possible la proposta de fer un grup de treball sobre l’Univers, però no hi va haver prou temps. Així doncs, aquest curs ens hem posat de dret a treballar-lo.

La nostra intenció no era la d’elaborar cap dossier, però a l’hora de construir un índex per a les activitats ens vam adonar que calia fixar de bon començament els continguts que treballaríem per tal d’abastar uns quants temes i delimitar millor la nostra feina. A partir dels continguts d’Educació Primària vam decidir elaborar aquest dossier complementari per tal que ens ajudés a estructurar els continguts. No tots els continguts del dossier formen part de les activitats Clic, però creiem que poden ser molt útils a l’hora de treballar el tema a la classe.

L’estructura del dossier segueix l’ordre de les activitats i la divisió en capítols o apartats està feta en funció dels apartats de les activitats Clic. Si cal ampliar continguts, al final del dossier hi ha una mica de bibliografia.

 

SUMARIñ

L’UNIVERS, UN ESPAI IMMENS

A l’Univers hi ha una gran infinitat d’astres. Els astres poden ser estrelles, planetes, satèl·lits i altres cossos celestes. Les estrelles s’agrupen formant galàxies. En tot l’Univers hi ha uns cent mil milions de galàxies que contenen uns cent mil milions d’estrelles cada una. La nostra galàxia és la Via Làctia.

 

LES ESTRELLES

 

Les estrelles o estels són cossos celestes formats per materials gasosos molt calents que desprenen llum i calor. Per a nosaltres el Sol és l’estrella més important perquè és la més propera a la Terra i perquè amb la seva llum i calor ens dóna vida.

De nit no veiem el Sol. Això fa que puguem veure altres cossos que brillen en el cel: són les estrelles que es veuen com puntets de llum.

De vegades sembla que els estels dibuixin formes. D’aquestes formes en diem constel·lacions.

 

 

 
 

SUMARIñ

 

EL SISTEMA SOLAR

Les paraules Sistema Solar es refereixen al Sol i a tots els objectes que viatgen al voltant d’ell.

Fa uns milions d’anys un núvol enorme de pols i gas voltava lentament a l’Univers. A mesura que aquestes partícules es van anar ajuntant, es va formar un centre que a poc a poc es va anar escalfant fins que va esdevenir un nou estel: el Sol.

De les restes de la pols i gas es formaren els planetes, satèl·lits com la Lluna, i altres cossos celestes com el cinturó d’asteroides, meteors i cometes.

 

 

 

SUMARIñ

 

 

 

 

EL SOL

 

El Sol es troba a uns 150 milions de Km de la Terra.

El seu diàmetre és de 1,392,000 km. La temperatura del seu cor és aproximadament de 15 milions de graus.

La superfície del Sol no és llisa. Contínuament hi ha zones elevades i altres enfonsades. És una cosa semblant al que fa l’aigua dels oceans de la Terra, que puja i baixa amb les onades.

 

 

SUMARIñ

 

 

ELS PLANETES

Un planeta és un astre que no té llum pròpia i reflecteix la llum de l’estrella al voltant de la qual gira. Els planetes del nostre Sistema Solar giren al voltant del Sol seguint una trajectòria el·líptica. Alguns d’ells tenen satèl·lits que a la vegada giren al voltant del planeta, com ara la Lluna que és el satèl·lit de la Terra i gira al seu voltant. Els planetes del Sistema Solar es classifiquen en interiors i exteriors.

Els planetes interiors, els més propers al Sol, estan formats principalment per matèria rocallosa i un nucli de metall, per això en diem planetes rocallosos. Aquests són MERCURI, VENUS, LA_TERRA i MART

 

Els planetes exteriors en lloc de roca i metall, estan formats principalment per dos gasos: heli i hidrogen. Per aquesta raó i perquè són tan grans els anomenem Gegants de Gas. Aquests són JÚPITER, SATURN, URÀ i NEPTÚ. En els planetes exteriors també hi trobem PLUTÓ tot i que no està format per gas. Aquests planetes tenen més satèl·lits que els interiors.

Entre els planetes interiors i exteriors hi ha el cinturó d’asteroides.

Un astrònom va observar que els planetes del Sistema Solar estaven aparentment organitzats seguint un esquema regular. Però l’espai entre Mart i Júpiter no seguia la norma general. Aquest espai intermedi tan ampli va fer que els científics pensessin que hi havia un planeta entre els dos. De fet però no en van trobar cap de planeta sinó que en van trobar milers de petits, anomenats asteroides. Aquests formen l’anomenat cinturó d’asteroides que separa els planetes interiors dels exteriors.

En el Sistema Solar també hi trobem la runa còsmica, formada pels asteroides i els meteors, més petits que els asteroides, que no poden ser considerats planetes pel seu reduït tamany; i els cometes, restes de pols i glaç, característics per la seva cua, i que només són visibles des de la Terra periòdicament.

 

 

 

 

 

 

Els planetes interiors, que són rocallosos, han estat bombardejats constantment per asteroides i meteors. Per això hi trobem cràters de mides molt diverses en ells i en els seus satèl·lits.

 

 

 

 

 

 

Cada planeta, exceptuant la Terra, va rebre el nom d’antics déus i deesses romans. I alguns dies de la setmana també.

Els científics estan constantment a l’aguait degut a l’evidència del desè planeta del nostre Sistema Solar, el Planeta X, encara sense descobrir.

 

SUMARIñ

 

 

 

 

PLANETES INTERIORS

 

 

MERCURI. El Planeta més proper al Sol.

 

És el més petit de tots els planetes, exceptuant Plutó, i el més proper al Sol.

No té atmosfera i això fa que tingui les temperatures més altes que qualsevol planeta o satèl·lit del Sistema Solar.

Les temperatures als llocs més propers al Sol arriben a 427 ºC. A la banda més allunyada les temperatures baixen fins a –183 ºC.

 

 

 

PLANETA

Mercuri

Distància respecte del Sol

58 milions de km

Durada d’una volta al Sol

Uns 88 dies

Durada d’una volta sobre ell mateix

Uns 58 dies

 

 

SUMARIñ

 

 

 

 

 

VENUS. El bessó de la Terra.

 

Està envoltat d’una capa de núvols tant densa que la superfície gairebé no es veu i reflecteix molt bé la llum del Sol. Per això es parla de Venus com l’estrella del vespre, degut a que és el planeta més brillant que pot ser vist des de la Terra.

L’aire es compon principalment de diòxid de carboni, que no deixa escapar la calor, per això arriba als 480 ºC.

El terreny és un gran desert ple d’enormes serralades i valls.

Venus té el moviment de rotació lent en el sentit de les agulles del rellotge. La resta de planetes giren en sentit contrari.

 

 

PLANETA

Venus

Distància respecte del Sol

108,21 milions de km

Durada d’una volta al Sol

Uns 225 dies

Durada d’una volta sobre ell mateix

Uns 243 dies

 

 

SUMARIñ

 

 

 

 

TERRA. El Planeta de l’aigua.

 

El nostre planeta és únic. És just a la distància adequada del Sol perquè no hi faci ni massa fred ni massa calor. És l’únic planeta del Sistema Solar que té aigua líquida a la seva superfície (70%).

L’atmosfera gasosa de la Terra és responsable de que la vida hi sigui possible i fins ara és l’únic planeta on se sap que existeix vida. La nostra atmosfera conté vapor d’aigua que ajuda a moderar les temperatures del dia. També conté elements que ajuden a absorbir la radiació solar dolenta abans que arribi a la superfície.

Igual que la resta de planetes interiors, la superfície de la Terra s’ha vist afectada pel vulcanisme i l’activitat tectònica, i, en menys grau, per impactes de meteorits. La Terra té un satèl·lit: LA_LLUNA

 

 

PLANETA

Terra

Distància respecte del Sol

149,6 milions de km

Durada d’una volta al Sol

Uns 365 dies

Durada d’una volta sobre ell mateix

1 dia

MÉS_SOBRE_LA_TERRA

 

 

SUMARIñ

 

 

 

MART. El Planeta Vermell.

 

S’anomena el planeta vermell a causa de les pedres de color taronja que en componen el sòl i a la pols del mateix color escampada pel vent. Se sap que en el passat hi havia hagut aigua a Mart, perquè es veuen els canals que van formar els torrents. Avui només hi ha gel.

L’òrbita de Mart al voltant del Sol és molt el·líptica. Com que la distància respecte al Sol varia, les temperatures poden anar de –125 graus a l’hivern marcià a 22 graus a l’estiu.

Els científics han descobert recentment residus d’una bactèria molt petita en un tall de roca de Mart. Els orígens d’aquesta bactèria estan essent investigats.

Mart té dos satèl·lits, Phobos i Deimos.

 

Mart té un dels volcans més grans del Sistema Solar: Olympus Mons que té al voltant de 600 Km. d'amplada i uns 26 km. d'alçada.

 

PLANETA

Mart

Distància respecte del Sol

227,94 milions de km

Durada d’una volta al Sol

Uns 687 dies

Durada d’una volta sobre ell mateix

Més o menys 1 dia

 

SUMARIñ 

 

 

 

 

 

 

 

ELS PLANETES EXTERIORS

 

JÚPITER. El Planeta més gran

És el planeta més gran del Sistema Solar.

Té un petit nucli rocallós, però la resta del planeta està format per gas. A prop del centre els gasos estan tan comprimits que esdevenen líquids.

Té al menys 16 satèl·lits. Està envoltat per un sistema d’anells prims, la majoria compostos per partícules molt petites que provenen de col·lisions de meteorits.

 

 

En el seu camí va acompanyat dels asteroides troians que el precedeixen i el segueixen en la seva òrbita. És tan gran que tots els altres planetes junts hi cabrien a dins.

 

 

PLANETA

Júpiter

Distància respecte del Sol

778,34 milions de km

Durada d’una volta al Sol

Uns 12 anys

Durada d’una volta sobre ell mateix

Unes 10 hores

 

 

SUMARIñ

 

 

 

 

 

 

SATURN. El Planeta dels Anells

  

 

És probablement el planeta més bonic gràcies als seus elegants anells, prop d’un miler. Estan formats per una capa fina de blocs de gel. L’espessor dels anells varia de 10 a 100 metres.

La composició és molt semblant a la de Júpiter.

Té uns 18 satèl·lits.

 

 

 

Els vents a l’atmosfera de Saturn poden arribar a més de 1800 km per hora. Saturn té una densitat molt baixa, tant que si el poséssim a l'aigua, suraria.

 

 

PLANETA

Saturn

Distància respecte del Sol

1427 milions de km

Durada d’una volta al Sol

Uns 29 anys

Durada d’una volta sobre ell mateix

Unes 11 hores

 

 

 

SUMARIñ

 

 

 

 

 

 

 

URÀ. El bessó de Neptú.

Està format per gel i gas. Té una aparença verda-blava a causa de les baixes temperatures en la seva atmosfera.

Aquest planeta té diversos anells formats per partícules de diverses mides, però és difícil de veure’ls perquè són molt prims. No van ser descoberts fins el 1977.

Té uns 17 satèl·lits, a dins i fora dels anells.

 

 Mentre la resta de planetes giren sobre ells mateixos, en posició més o menys vertical, Urà ho fa en sentit horitzontal, de costat.

 

 

PLANETA

Urà

Distància respecte del Sol

2869,5 milions de km

Durada d’una volta al Sol

Uns 84 anys

Durada d’una volta sobre ell mateix

Unes 17 hores

 

 

SUMARIñ

 

 

NEPTÚ. El Planeta Blau.

Aquest planeta és d’un color blau molt bonic a causa del gas que conté la seva atmosfera: el metà. A Neptú, la temperatura arriba als -216ºC. Quan el metà arriba a gelar-se, forma núvols de cristall blancs que són arrossegats per vents que poden arribar a 2000 km per hora.

Neptú va ser descobert perquè Urà no va seguir el camí que els astrònoms havien previst. Els astrònoms van creure que la força gravitatòria d’un altre objecte estava afectant l’òrbita d’Urà. Això els va portar a buscar i a descobrir Neptú.

Té 4 anells i 8 satèl·lits, el més gran és Tritó.

 

 

PLANETA

Neptú

Distància respecte del Sol

4496,7 milions de km

Durada d’una volta al Sol

Uns 165 anys

Durada d’una volta sobre ell mateix

Unes 16 hores

 

 

 

SUMARIñ

 

 

 

 

PLUTÓ. El Planeta de Gel.

  

 

 

 

És l’únic planeta exterior que no està format per gas. Està situat al límit del Sistema Solar.

Té un satèl·lit anomenat Charon que és la meitat de la seva mida. Com que són comparables en tamany, alguns científics els consideren com un planeta doble i d’altres ni tan sols el consideren planeta.

 

 

 

PLANETA

Plutó

Distància respecte del Sol

8115,5 milions de km

Durada d’una volta al Sol

Uns 248 anys

Durada d’una volta sobre ell mateix

Uns 6 dies

 

 

 

SUMARIñ

 

 

 

 

 

LA TERRA

 

  

LA FORMACIÓ DE LA TERRA

Fa prop d’un miler de milions d’anys, un núvol enorme de pols i gas voltava lentament per l’Univers. Al voltant del centre d’aquest núvol, la pols i el gas van convertir-se en pedres i roques. El centre del núvol s’escalfà tant que s’hi va formar un gran estel: el Sol.

 

 

Mentrestant les roques i les pedres es van ajuntar a poc a poc amb el gas sobrant d’aquella desfeta i van formar els planetes del nostre sistema solar. Un d’aquests planetes és la Terra.

 

 

 

A la Terra, el nostre planeta, les roques més pesades es van anar agrupant en el centre i es van fondre formant un nucli molt calent envoltat d’un mantell de roques toves. Damunt d’aquest mantell es formà una escorça més dura fraccionada en diverses plaques.

 

Els continents, en un principi, eren un de sol, l’anomenat Pangea. Lentament les plaques es van anar separant fins a quedar disposades com ara les veiem . I encara segueixen en moviment ... A les zones de contacte entre les plaques hi ha sovint terratrèmols. On es van separar les plaques, van sortir roques calentes que van formar muntanyes dins el mar. Algunes d’aquestes muntanyes sobresurten en forma d’illes.

La Terra, i també altres planetes, estan envoltats per una capa gasosa, anomenada atmosfera. La composició d’aquesta capa a la terra és rica en oxigen. Aquest oxigen l’obtenim a través de les plantes que realitzen la fotosíntesi. Tot això ens permet respirar.

SUMARIñ

L'ATMOSFERA  

El Sol escalfa aquesta capa de gasos de manera irregular. Les diferències de temperatura originen els vents.

Quan l’aigua que hi ha a la Terra - principalment al mar- per acció del Sol s’evapora es formen núvols que poden donar lloc a pluges.

L’atmosfera està formada per diverses capes:

1.- Troposfera

2.- Estratosfera

3.- Mesosfera

4.- Termosfera

5.- Exosfera

SUMARIñ

ELS MOVIMENTS DE LA TERRA

La Terra gira una vegada sobre el seu eix cada 24 hores. Això provoca el canvi entre dia i nit. Aquest moviment s’anomena de rotació. Quan ens trobem al costat de la Terra il·luminada pel Sol, és de dia; en canvi quan som a l’altre costat és de nit.

Del temps que tarda la Terra a fer una volta completa sobre ella mateixa en diem dia; aquest temps és de 24 hores.

Pensa: Des que vas néixer, si tens 10 anys, la Terra ha girat sobre el seu eix... 365 voltes cada any x 10 anys = 3.650 vegades!

La Terra, al mateix temps que gira sobre ella mateixa, també es mou al voltant del Sol. D’aquest moviment, se’n diu moviment de translació. Triga 365 dies i 6 hores en donar una volta, és a dir, un any.

Com que, un cop han passat els 365 dies encara queden 6 hores perquè s’acabi l’any, cada quatre anys afegim un dia al mes de febrer (6 hores x 4 anys = 24 hores). Així doncs, l’any en què passa això té 366 dies i s’anomena any de traspàs.

Pensa: Quantes vegades deu haver girat la terra a l’entorn del sol des que vas néixer? Si tens 10 anys x 1 volta cada any = 10 voltes.

El moviment de translació de la Terra al voltant del Sol produeix els canvis de clima que donen lloc a les estacions. La Terra rep els raigs solars de forma diferent. Quan en una zona hi arriben perpendicularment, hi fa més calor i és l’estiu. Quan hi arriben més inclinats, hi fa més fred i és l’hivern. En els passos intermedis som a la tardor i a la primavera.

Dins aquest moviment hi ha uns moments especials: els equinoccis, que es donen quan el dia i la nit tenen la mateixa durada, i els solsticis, quan hi ha més diferències de durada entre dia i nit (això passa, per exemple, la nit màgica de Sant Joan, que és la més curta de l’any i que nosaltres celebrem amb revetlles, petards i coets).

 

SUMARIñ

LA LLUNA. Satèl·lit de la Terra.

D’entre tots els astres que podem veure a simple vista en el cel, el més bonic és la Lluna.

La Lluna no és un planeta, és el satèl·lit de la Terra. Tot i que no té llum pròpia, reflecteix la llum del Sol i ens il·lumina de nit.

La força d’atracció de la Lluna en la terra afecta els oceans i provoca les marees. Quan més a prop és la Lluna de la Terra més gran és el seu efecte.

 

 

La Lluna té dos moviments: el de rotació, sobre ella mateixa, i el de translació al voltant de la Terra.

Triga uns 28 dies a fer una volta sobre ella mateixa i al mateix temps a fer una volta sencera a la terra. Per això sempre veiem la mateixa cara de la Lluna.

La part de la Lluna que està de cara al Sol està il·luminada, mentre que l’altra meitat és a les fosques.

 

Les fases de la Lluna

Quan contemplem la Lluna, no sempre la veiem il·luminada de la mateixa manera.

Quan la Lluna és al costat oposat de la Terra i el Sol, la cara que veiem està il·luminada completament. L’anomenem Lluna plena.

Quan es troba entre la Terra i el Sol, la part il·luminada de la Lluna queda fora del nostre camp de visió i, per tant, no la veiem. L’anomenem Lluna nova.

Entre aquestes dues posicions, la Lluna està parcialment il·luminada. Són les altres fases de la Lluna, quart creixent i quart minvant.

Les fases se succeeixen de la següent manera: Lluna plena, quart minvant, Lluna nova, quart creixent, i torna a venir la Lluna plena. Aquest cicle dura 28 dies.

Hi ha una manera molt fàcil de saber si la Lluna està en fase creixent o decreixent (minvant). Sempre podem comparar-ne la forma amb la lletra C o D. Des de l’hemisferi nord de la Terra, on som nosaltres, quan la Lluna té forma de C és decreixent i quan té forma de D és creixent. Per això es diu popularment que la Lluna és mentidera.

SUMARIñ

Els eclipsis  

Un eclipsi és la coincidència del pas d’un astre pel mig de l’ombra d’un altre.

De vegades, la Lluna en el seu viatge pel cel es situa entre nosaltres i el Sol i arriba a amagar-lo durant uns minuts. Diem que es produeix un eclipsi solar.

Altres vegades, quan la Terra s’interposa entre la Lluna i el Sol, fa ombra i no deixa que el Sol il·lumini la Lluna. Es tracta d’un eclipsi de Lluna que pot durar un parell d’hores.

 

Un eclipsi de Lluna es pot mirar tranquil·lament però un eclipsi de Sol pot afectar negativament la vista. Cal que utilitzem un vidre enfosquit o fumat.

 

Els homes primitius creien que les ombres que veien a la superfície de la Lluna eren persones.

Antigament la gent només podia observar la Lluna amb els seus ulls. El 1609, Galileo, construí un telescopi i la primera cosa que va fer va ser mirar la Lluna.

 

SUMARIñ

L’home a la lluna

Els primers coets cap a l’espai es van llençar els anys cinquanta i les van dirigir cap a la Lluna.

El 1959 la Unió Soviètica va enviar la sonda Lluna 3 que ens va fer arribar fotografies de la cara oculta de la Lluna.

Aquell mateix any el coet soviètic Lunik II, sense tripulació, va aterrar a la Lluna.

Els nord-americans feren el mateix. Els satèl·lits, orbitant al voltant de la Lluna, en van fotografiar totes les zones de molt a prop. Els científics van poder observar tots els detalls de la seva superfície.

 

Les persones que tripulaven els coets s’anomenaren astronautes als Estats Units i cosmonautes a la Unió Soviètica.

El 20 de juliol de 1969 l’astronauta nord-americà, Neil Armstrong, va trepitjar la Lluna i va esdevenir el primer home en trepitjar un sòl diferent al terrestre.

 

SUMARIñ

 

 

 

DITES, ENDEVINALLES, FRASES FETES I LOCUCIONS

DEL SOL I DE LA LLUNA

 

Ell és d’or i jo sóc de plata

i quan surto a passeig ell va a dormir a casa

(el Sol i la Lluna)

 

Vaig sempre de viatge

sense maleta ni bastó;

de vegades semblo un formatge

i d’altres una tallada de meló.

(la Lluna)

 

Rodó com un garbell

i no cap a la plaça de Sabadell

(la Lluna)

 

Una cosa rodona com un plat,

Jip! Jap! Ja s’ha amagat. (la Lluna)

 

De nit corre pel terrat,

descobrint el que s’hi amaga,

i de dia, vés si és plaga

ningú sap on s’ha amagat

(la Lluna)

 

 

Quina cosa n’és aquella

que al fer el mes ja es mor de vella?

(la Lluna)

 

Vara, vareta,

ni verda ni seca

del món no és eixida

ni en val la collida.

(el raig de Sol)

 

 Quan ell s’aparta el cerquem,

i si s’acosta, marxem.

(el Sol)

Que és el que es fica dins l’aigua i no es mulla?

(el Sol)

 

Entra per les cases

sense cap permís.

Si el balcó obert troba també em passa al llit.

(el Sol)

 

El malalt em cerca,

no surto de nit.

Rumia una estona,

que ja massa he dit.

(el Sol)

Una cosa molt rodona

que no cap a Barcelona.

(el Sol)

 

 

Un senyor ensenyorat

passa per l’aigua i no es pot mullar,

passa pel foc i no es pot cremar

passa per on ningú pot passar

i es veu i no es pot agafar.

(el Sol)

 

No tinc pèl i em diuen ros;

no tinc regne i em fan rei

i arreglo tots els rellotges

sense ser rellotger.

(el Sol)

 

  

No és espelma i crema molt;

camina pel pla i la serra;

el pots amidar amb un pam,

i és molt més gran que la terra.

(el Sol)

 

 

Ara plau, ara displau,

ara com, ara és templat

sempre corre que corre,

com un cavall desbocat.

(el Sol)

Un cistelló d’avellanes,

de dia s’apleguen,

i de nit s’escampen.

(les estrelles)

 

 

Sempre quietes,

sempre inquietes;

dormint de dia

i de nit despertes.

(les estrelles)

 

 

A sol i serena (a l’aire lliure dia i nit)

A sol ixent (a l’hora que surt el sol)

A sol post (després de pondre’s el sol)

Lluna de mel (Els primers temps de casats)

Demanar la lluna (Voler l’impossible)

Demanar la lluna en un cove (Pretendre coses il·lusòries)

Estar a la lluna (Ignorar)

Estar de bona lluna (Estar de bon humor)

Estar de mala lluna (Estar de mal humor)

Quedar a la lluna de València (No entendre quelcom)

(Frustrar-se un desig o una esperança)

Tenir llunes (ésser d’humor variable)

(no ésser mai igual)

Tornar-se’n al llit, que això és la lluna (Donar un afer per acabat)

(Bona nit i tapa’t)

Voler agafar la lluna amb les dents (ambicionar l’impossible)

 

L’home que té llunes

fa de mal tractar.

 

Rotlle groc a la lluna

pluja tot d’una.

 

Quart minvant, porta infant;

lluna plena porta nena.

 

Si del dia vols profit,

que no et trobi el sol al llit.

SUMARIñ

 

 

 

 

 

 

BIBLIOGRAFIA  

ASSIMOV, I. (1989): Col·lecció Biblioteca de l’Univers. CRUÏLLA.

VILAR, R. (1988): Explorant l’Univers. TEIDE.

ESCOLANO, A. i altres (1993): Medi Natural 4. VICENS VIVES

Reporter Doc: N. 29 (pp. 30 – 39). BAYARD.

LINKS

 

SUMARIñ